Jan Šinágl

angažovaný občan a nezávislý publicista

10.15.2005

Jmeno J. A. Bati se ocistuje a nabyva na zaslouzene ucte!

Ještě ke zpravodajství  TV NOVA o Janu Antonínu Baťovi

 

Jan Šinágl

 

Dne 29. září 2005 jsem rozeslal hromadnou elektronickou poštou „Prohlášení rodiny Jana Antonína Bati“,  ze dne 11. září 2005. Na druhý den mne požádala TV NOVA o zprostředkování telefonického kontaktu na dceru Jana Antonína Bati, paní Editu Baťovou de Oliveira, žijící v Brazílii. TV NOVA měla v úmyslu ještě v tento den, v hlavních večerních zprávách seznámit veřejnost s tímto významným prohlášením. Vysílání bylo přesunuto na pozdější dobu. Zdůvodněné to bylo potřebou zajistit i stanovisko Tomáše Bati, žijícího v kanadském Torontu.

 

V pondělí, dne 3. října 2005 navázala telefonický kontakt TV NOVA s paní Editou Baťovou. Byl natočen rozhovor s vydavatelem knih o Janu Antonínu Baťovi, panem Markem Belzou v Praze. Veřejnost měla být informovaná v hlavních večerních zprávách na TV NOVA téhož dne. Opět nebylo vysíláno. Dle sdělení TV NOVA, v zájmu objektivity, byl proveden pokus o telefonický kontakt s panem Tomášem Baťou v Torontu. Jeho sekretářka sdělila, že má porouchané sluchátko a že tedy nemůže poskytnout rozhovor. To bylo důvodem, proč pořad nebyl odvysílán.

 

TV NOVA přesto informaci v sobotu 8. října v hlavní večerní zpravodajské relaci odvysílala. Nabízí se otázka proč nebyl pan Tomáš Baťa schopen nechat rychle opravit ono údajně poškozené sluchátko, když žije v tak vyspělé zemi jakou Kanada nepochybně je? Nevěděl co říci? Přiznává tím i sám pan Tomáš Baťa, byť nepřímo, své špatné svědomí ve vztahu ke svému strýci, kterému tak ublížil spolu se svoji matkou Marií Baťovou?

 

Budeme dlouho čekat, až se panu Tomáši Baťovi podaří „opravit“ sluchátko a bude odvysíláno i jeho stanovisko? Obávám se, že se ho nedočkáme. Ano, jistě jsou zde ve hře tzv. vyšší zájmy, ale kam může vést neustálé zapírání nepopíratelné a prokazatelné pravdy? Pan Tomáš Baťa se svojí matkou paní Marií Baťovou obdržel vysoké finanční vyrovnání, jak bylo uvedeno v závěti Tomáše Bati sn. Přesto dědictví, odkázané právoplatně jeho otcem svému nevlastnímu bratrovi Janovi, společně se svoji matkou zapřeli a soudil se o něj  u amerických soudů. S pomocí komunisty dodaných dokumentů z archivů vyhráli soudní spor a obdrželi dědictví za které už od Jana Antonína Bati dostali, dle platné závěti, finanční vyrovnání.

 

Komunisté Jana Antonína Baťu zcela neprávem odsoudili a jako „odměnu“ obdrželi veškerý majetek Baťových závodů v ČSR, aniž by museli zaplatit jedinou korunu. Jan Antonín Baťa dodnes platí, dle rozsudku Národního soudu z roku 1947, v ČR za zločince. Tuto komunistickou, zločinnou nespravedlnost se pokusil napravit generální prokurátor ČR JUDr. Jiří Šetina. V roce 1994 bylo zamítnuto rozhodnutím Nejvyššího soudu - předsedou byl tehdy dnešní obhájce lidských práv JUDr. Otakar Motejl…?!

 

V roce 1957 nominovala Brazílie Jana Antonína Baťu na Nobelovu cenu – vzdal se  jí ve prospěch jiného brazilského občana. Neskutečný rozvoj Baťových závodů v ČSR a na celém světě od smrti Tomáše Bati až do začátku nacistické okupace je především zásluhou Jana Antonína Bati. Rozkvět Zlína je především jeho zásluha – do dnešního dne  nemá ve Zlíně Jan Antonín Baťa ani muzeum, ani sochu! Tolik Zlínu obětoval, tolik mu dal, miloval své město…Je to stálou mravní a lidskou výzvou jak pro primátora města Zlína tak i hejtmana zlínského kraje. Je ostudné, že 3. září 2005 byla odhalena ve Zlíně socha E. Benešovi, člověku, který Jana Antonína Baťu neměl v lásce a který odmítal jeho pomoc a rady, na jejichž nerespektování ČSR nakonec doplatila nástupem komunismu. Se svým nevlastním bratrem Tomášem nástup komunistů už jednou odvrátili, kdy svoji podporou pomohli Aloisi Rašínovi ve 20. letech minulého století. Nyní mu jeho bratr chyběl…Je symbolické, že sochu odhalil Svaz bývalých bojovníků za svobodu, dříve Bojovníci proti fašismu, tedy postkomunistická organizace o které dnešní političtí vězni ví své, i o minulosti její předsedkyně Anděly Dvořákové…

 

Co zbylo dnes z Baťových závodů a jejich celým světem obdivované filosofie pod vedením Tomáše Bati jn. A jeho syna?

 

Tomáš Baťa sn. za svého života prohlásil, že své housle předá nejlepšímu  houslistovi – předal je svému nevlastnímu bratrovi Janovi. Tušil už snad tenkrát, že jeho syn není ten, kdo bude umět hrát na housle tak dobře jako on a jeho nevlastní bratr Jan…? Velcí muži umějí přiznat svá pochybení – právě proto, že jsou velcí, nikdy na ně není pozdě.

 

Máte-li potomkům Jana Antonína Bati co říci, pane Tomáši Baťo, prosím, sdělte jim to – kvůli památce velkého, statečného člověka a vlastence Jana Antonína Bati, kvůli Vašemu vlastnímu svědomí a kvůli památce Vašeho velkého otce.    

0 Komentáře:

Okomentovat

<< Home